Angajatii Facebook si-au exprimat ingrijorarea cu privire la practicile Cambridge Analytica de revizuire a datelor, cu trei luni mai devreme decat s-ar fi asteptat din partea acestora, conform documentelor instantei americane. Un angajat al retelei de socializare, din SUA, isi avertizase colegii cu privire la aceasta activitate inca din septembrie 2015. Ulterior, in decembrie 2015, Facebook a afirmase faptul ca a descoperit recent modul in care datele  personale a 87 de milioane de utilizatori ai platformei au fost colectate si folosite in mod necorespunzator, aceasta declaratie venind la trei luni dupa avertismentele respectivului angajat. Compania a tinut sa declare faptul ca preocuparile acelui angajat aveu legatura cu o chestiune separata. Cele mai recente stiri au sugerat ca Facebook a “inselat, in mod constant” comisia parlamentara pentru digital, cultura, mass-media si sport (DCMS) a Marii Britanii, a declarat presedintele comisiei, Damian Collins, intr-o postare pe Twitter.

Collins il criticase anterior pe directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, pentru ca acesta nu s-a prezentat in fata comisiei pentru a raspunde intrebarilor legate de acest scandal. Un purtator de cuvant al Biroului Comisarului pentru Informatii al Regatului Unit a spus: “Suntem constienti de aceste rapoarte si vom lua in considerare argumentele aduse in cadrul anchetei noastre in curs de desfasurare”. Potrivit documentelor instantei, angajatul Facebook “a avertizat” compania despre comportamentul Cambridge Analytica si a discutat pe tema acestui subiect cu colegii sai. Detalii despre conversatiile care au avut loc sunt, totusi, foarte putine si extrem de neclare, avand in vedere faptul ca nu au fost redactate toate documentele in acest caz.

The Guardian a raportat, in decembrie 2015, ca Cambridge Analytica a prelucrat date despre milioane de persoane, stranse de catre o aplicatie care testeaza personalitatea utilizatorului si care a fost dezvoltata de catre Dr. Aleksandr Kogan, și compania sa, GSR.

Datele au fost utilizate pentru a viza publicitatea politica in Statele Unite ale Americii. Cand aceasta descoperire a fost facuta publica in toata lumea, prin anul 2017, Facebook s-a confruntat cu o examinare pe scara larga si a fost in cele din urma penalizat cu o amenda de 500.000 de lire sterline (aproape 3 milioane de lei romanesti). Desigur, acest scandal si-a pus amprenta pe reputatia retelei de socializare, care sufera si in prezent repercursiunile de pe urma actiunilor sale. Astfel, Facebook se afla in plin proces cu o instanta din SUA, iar recenta descoperire ca reteaua de socializare a permis datele utilizatorilor sa fie accesate de catre companii precum Apple, Spotify si Yahoo, nu poate duce decat la alte procese, in timp.

Reprezentantii retelei sociale au declarat recent faptul ca ingrijorarile angajatului, in septembrie 2015, si scandalul GSR au fost “doua lucruri total diferite”. Astfel, in septembrie 2015, angajatii au auzit speculatii conform carora Cambridge Analytica a colectat date, ceea ce, din pacate, este normal pentru orice serviciu de internet”, a spus acesta. “Facebook nu era constienta de transferul datelor de la Kogan / GSR catre Cambridge Analytica pana in decembrie 2015. Atunci cand Facebook a aflat despre incalcarea Kogan a politicilor de utilizare a datelor utilizatorilor, am luat masuri.”, a declarat, intr-un comunicat, reteaua de socializare.

Mobile Land
contact@mobile-land.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *